ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଆପଣ ଭୁଲିଯିବା କିମ୍ବା ଚାପ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛନ୍ତି କି ? ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଡାର୍କ ଚକୋଲେଟ୍ କିମ୍ବା ବେରି ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ମରଣଶକ୍ତି କୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଏବଂ ଚାପରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ। ଜାପାନର ଶିବାଉରା ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଗବେଷକମାନେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛନ୍ତି ଯେ ଫ୍ଲାଭାନୋଲ୍ସ – କୋକୋ ଏବଂ ବେରିରେ ମିଳୁଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ଯୌଗିକ – ମସ୍ତିଷ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ ଏବଂ ଚାପ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷତିରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବ।
କରେଣ୍ଟ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନ୍ ଫୁଡ୍ ସାଇନ୍ସ ଜର୍ଣ୍ଣାଲରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏହି ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଫ୍ଲାଭାନୋଲ୍ସ ବ୍ୟାୟାମ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ଶାରୀରିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଟ୍ରିଗର କରିଥାଏ। ସେମାନେ ମଧ୍ୟମ ଚାପକାରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି ଯାହା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସକ୍ରିୟ କରିଥାଏ, ଧ୍ୟାନ, ସତର୍କତା ଏବଂ ସ୍ମରଣ କୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ।
“ଫ୍ଲାଭାନୋଲ୍ସ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାପ୍ତ ଚାପ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଶାରୀରିକ ବ୍ୟାୟାମ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସହିତ ସମାନ। ତେଣୁ, ଫ୍ଲାଭାନୋଲ୍ସର ମଧ୍ୟମ ସେବନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ,” ଅଧ୍ୟୟନର ମୁଖ୍ୟ ଗବେଷକ ଡକ୍ଟର ୟାସୁୟୁକି ଫୁଜି କହିଛନ୍ତି।
10 ସପ୍ତାହ ବୟସର ମୂଷା ଉପରେ ପରୀକ୍ଷଣ ପରେ, ଗବେଷକମାନେ 25 ମିଗ୍ରା/କିଲୋଗ୍ରାମ ଏବଂ 50 ମିଗ୍ରା/କିଲୋଗ୍ରାମ ଡୋଜରେ ଫ୍ଲାଭାନୋଲ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଫ୍ଲାଭାନଲ ଖାଇଥିବା ମୂଷାମାନେ ସାଧାରଣ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ଓ ସଚେତନ ହୋଇଥିଲେ ।
ଫ୍ଲାଭାନଲ୍ ଡୋପାମାଇନ୍ ଏବଂ ନୋରେପିନଫ୍ରେନ୍ ଭଳି ନ୍ୟୁରୋଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ – ଯାହା ପ୍ରେରଣା, ଧ୍ୟାନ ଏବଂ ଚାପ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିବା ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ। ନୋରାଡ୍ରେନାଲାଇନ୍ ସଂଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ପରିବହନ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଏନଜାଇମ ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ମସ୍ତିଷ୍କର ସଙ୍କେତ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା।
ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଡାର୍କ ଚକୋଲେଟ୍ ଏବଂ ବେରିର ମଧ୍ୟମ ସେବନ ମସ୍ତିଷ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହିତ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ସ୍ମରଣ ଏବଂ ମନୋଭାବକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ।








